MNO
Miljöfarligt avfall
Se också Sopor och Återvinning.
Miljöfarligt avfall, t.ex. kemikalier, målarfärg, batterier och lysrör, måste deponeras på miljöstationer. Miljöfarligt avfall får ej kastas i sopkärl eller ställas i soprummet.
Farligt Avfall - Miljöstation
Farligt avfall-bilen kommer med jämna mellanrum till Trätorget.
Det går att anmäla så att du får ett sms någon dag innan den kommer, vilket är väldigt smidigt.
Anmäl dig här
Nyinflyttad
Välkommen till föreningen!
Här är några tips för din första tid i lägenheten:
- Om ditt namn inte redan finns på dörren och porttelefonen:
Ta kontakt med fastighetsskötaren via 010-177 59 00 eller via kontaktformuläret. - Ansök om parkering eller garage om du har behov för det (se Parkering).
- Saknar du tvättlås för att boka tvättid kontaktar du säljaren av lägenheten - detta ska ingå.
- Router ska finnas i lägenhet när du flyttar in, men abonnemanget behöver aktiveras på dig som ny boende. Ring Ownits kundservice, uppge din adress och hänvisa till föreningens gemensamma avtal så ordnar dem det på några minuter. Kostnaden för Bredband + TV (140 kr) aviseras tillsammans med din hyra/avgift.
- Du behöver inte teckna/aktivera något elavtal, utan kommer att aviseras detta tillsammans med din hyra/avgift. Eftersom elen aviseras retoraktivt, sker rättelse för el avseende perioden då du inte var boende i efterhand. Ta kontakt med Bredablicks kundservice om du vill veta mer.
- Anmäl gärna autogiro (se autogiro) så att din avgift/hyra dras automatiskt till Bredablick
- Om du planerar att renovera, hittar du info under ombyggnad.
- Om du har frågor till styrelsen som du inte hittar svar på här på hemsidan når du oss på boende@ladamnet.se
- Vi vill avslutningsvis tipsa om att gå med i föreningens Facebookgrupp - BRF Lådämnet
Odling
Vill du odla? Föreningen har en stor gård och några medlemmar har ställt upp pallkragar att odla i, andra engagerar sig i att sköta om rabatter. Vill du också ha en plats att odla på, kontakta styrelsen på mail boende[at]ladamnet.se, så kan du säkert få en plats att ställa en pallkrage eller en rabatt att ansvara för!
Ombyggnad
Bostadsrättshavaren ansvarar för ytskiktet i lägenheten och för synliga rör i kök. I badrummet ansvarar bostadsrättshavaren för fuktspärren, sanitetsporslin och synliga rör, kranar m m. Var och en får gärna renovera sin lägenhet. En renovering medför dock ofta buller, damm och avfall. Större renoveringar som kan låta mycket får enbart utföras mellan 07:00-20:00 på vardagar och mellan 10: 00-18:00 under helgen. Meddela gärna dina grannar när du vet att det kan komma att störa dem. Tag kontakt med fastighetsskötaren redan när du planerar – han kan med sina kunskaper och erfarenheter samt ge goda råd för att undvika dyra misstag.
Observera att större renoveringar som medför “väsentlig förändring av lägenheten” skall anmälas till styrelsen för godkännande! En större renovering kan t ex förändra bärighet eller på annat sätt påverka fastigheten. Omdragning av rör etc kan även behöva föras in i fastighetsritning. Lämna gärna en kopia till styrelsen på våtrumscertifikatet till styrelsen för arkivering.
Badrum
- Vid renovering av våtrum (bad/toalett) kräver föreningen att det görs enligt gällande branschregler – det är den boendes sak att kontrollera vad dessa regler innebär.
- Vid badrumsrenovering skall golvbrunnen bytas.
- Styrelsen vill att anlitad hantverkare har PER licens/våtrumsbehörighet.
- Styrelsen skall informeras.
- Se också Handdukstork.
Kök
- Du får endast installera en köksfläkt med “fläktfunktion” om du kopplar kolfiltret till fläkten och inte igenom husets ventilationssystem. Använder du centralventilationen får enbart en spiskåpa med vanligt spjäll (ej motor) monteras.
Väggar
- Om renoveringen innebär att rumsindelningen ändras ska detta anmälas med en ritning till styrelsen
- Alla ingrepp i bärande väggar kräver bygglov innan de kan påbörjas.
Ohyra
Se Skadedjur.
Ordning - allmän
Den som äger en bostadsrätt enligt lag (7 kap 9 § i bostadsrättslagen) har som skyldighet att "bevara sundhet, ordning och skick inom och utanför huset". Som bostadsrättsinnehavare eller hyresgäst i vår förening måste du följa de regler som föreningen har beslutat om. Dessa regler omfattar också tex hantverkare du anlitar eller hyresgäster som hyr i andra hand.
Trivselbestämmelserna har tillkommit för att underätta samvaron mellan de boende. Tänk på att vi lever i ett kollektiv och att vi alla måste ta hänsyn till våra grannar, övriga medlemmar och boende i föreningen.
OVK
Ovk som står för obligatorisk ventialationskontroll behöver göras vart 6:e år i en BRF. Syftet är att säkerställa att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemet fungerar. Senast gången BRF Lådämnet gjorde en kontroll var i mars 2018, vilket betyder att nästa kommer att ske i mars/april 2024. Tänk på att systemet kan rubbas i hela huset om du stänger ventiler. Vid osäkerhet vad du får göra och inte, maila styrelsen på boende@ladamnet.se. Läs mer under ventilation.