ABC

Andrahandsuthyrning

Andrahandsutyhyrning är tillåtet i vissa fall, men kräver alltid ett godkännande av styrelsen. Sakliga skäl till andrahandsuthyrning är till exempel arbete/studier på annan ort, att man inte fått sin lägenhet såld och redan har nytt boende eller om man vill pröva ett samboende. Föreningen godkänner uthyrning ett år i taget. Uthyrning som sker utan styrelsens medgivande är ett stadgebrott. Du ansöker om andrahandauthyrning genom att fylla i ansökningsformuläret som du skickar in via kontaktformuläret på Bredablicks hemsida (uppge att ärendet gäller "övrigt") pdf bifogas i steg tre. Observera att det tillkommer en avgift för uthyrningen motsvarande 10 % av det gällande prisbasbeloppet per år. Avgiften debiteras på din månadsavi. För frågor om korttidsuthyrning över en helg, ett event eller liknande, se Korttidsuthyrning.

Anslagstavlor

Anslagstavlorna i trapphusen är endast avsedda för information rörande föreningen och dess medlemmar. På anslagstavlorna finns information om styrelsen, fastighetsskötaren och andra kontaktuppgifter som kan vara relevanta för dig som boende. Anslagstavlorna används också för allmän information från styrelsen till boende och boende emellan. Skall du renovera eller ha en fest etc, använd då gärna anslagstavlan till att informera om detta.

Autogiro

Om du vill att avgiften/hyran ska dras automatiskt från bankkontot.
Observera att det står på din avi när autogirot börjar gälla. Om du önskar dragning via autogiro fyller du i ansökningsformuläret och skicka in denna via kontaktformuläret. Om du har frågor om kommande avier eller autogiro kontakta Bredablick på 010-177 59 00. Du hittar även svar på vanliga frågor under Bredablicks FAQ.

Bostadsrättslagen

Medlemmars rättigheter och skyldigheter regleras av Bostadsrättslagen (1991:614), föreningens stadgar och de ordningsregler som stämman fattat beslut om. Medlemmar och boende är skyldiga att känna till de regler som gäller, de har också ett ansvar för att egna gäster och besökare följer reglerna.

Brand

Rädda - Varna - Larma - Släck

  • Brand i egen lägenhet - utrym! 
    Om du inte kan släcka branden, utrym då lägenheten skyndsamt. Stäng rums- och lägenhetsdörrar efter dig så att syretillförsel och spridning av branden förhindras. Larma därefter 112.
  • Brand i annan del av fastigheten - stanna i lägenheten, larma 112, och invänta anvisning! 
    Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Brandrök är mycket giftig. Om du måste passera genom rökfyllda utrymmen så kryp under röken genom att krypa på alla fyra och med ansiktet så nära golvet som möjligt. Nära golvet är det också som kallast.

Brandsäkerhet

Tänk på att trappuppgången är en utrymmningsväg och därför inte får innehålla föremål som kan hindra eller försvåra utrymning. Därför får inget såsom cyklar, barnvagnar och dylikt förvaras i trapphusen. Rullatorer får placeras på nedre plan på så sätt att passagen är fri.
Alla lägenheter skall enligt lag vara utrustade med minst en brandvarnare. Lägenheter i etage skall ha en brandvarnare per plan. Ta för vana att kontrollera din brandvarnare minst en gång per år.

Brandsäkerhet - förvaring

Brandfarliga produkter är t.ex. gasol, acetylen, T-röd, bensin, aceton, förtunning, koncentrerad spolarvätska, tändvätska, diesel och eldningsolja, samt de allra flesta sprayburkar.
Nedan är Räddningstjänsten regler för förvaring av brandfarligt gods i flerbostadshus: 

  • Inget brandfarligt gods (förutom reservdunk med bensin i garaget) får förvaras på vindar, i källare och i garage.
  • I lägenheten får sprayburkar, gasolflaskor av högst 5 liters storlek och brandfarlig vätska av högst 10 liters storlek förvaras. Ingen förvaring av brandfarlig gas bör ske i kylskåp.
  • På ej inglasad balkong får gasolflaska högst P 11 storlek ”26 liter” och brandfarlig vätska av högst 25 liters storlek förvaras. Förvara gärna behållarna i ett skåp så att de skyddas från väder och vind. Är balkongen inglasad räknas den som en del av lägenheten.
  • Gastuber
 - lösa gastuber för dykning eller medicinskt bruk får förvaras i lägenheter och då i hallen och nära ytterdörren. På insidan av dörrkarmen ska finnas en skylt som varnar för gastuber.

Bredband

Alla lägenheter är försedda med fiber och tillhörande router. Idag är Ownit leverantör och hastigheten är 1000 Mbt/s. Bredband ink tv (kanalpaket mini) till en kostnad om 140 kr, aviseras tillsammans med månadsavgiften. Router/gateway är utdelad till alla lägenheter och tillhör föreningen, denna skall alltså lämnas kvar vid flytt.

Kontaktuppgifter till Ownit finner du här.
Om ni upplever problem med ert internet eller WiFi kan det avhjälpas genom att köpa en annan router, här finner ni en guide till hur ni installerar den:
Byte av router.pdf

Cyklar & cykelrum

I källaren på båda husen finns cykelrum, intill entré 15 respektive 21. Här är ofta trångt, så försök förvara cyklar som inte används i ditt eget källarförråd istället. Det finns också cykelställ på utsidan av husen. Mindre cyklar och uteleksaker förvaras upphängda eller uppställda på hylla för att frigöra plats på golvet. Ett mindre förråd för uteleksaker finns vid garagelängan, se uteplatser och utemiljö.

Det är inte tillåtet att förvara cyklar i trapphusen, eftersom det hindrar vid ev. utryckning från ambulans och brandkår. Då det är stor brist på plats för cyklar ber vi alla som inte använder sina cyklarna att i första hand förvara dem i sina egna källarförråd, i andra hand höra av dig till styrelsen som kanske kan ordna långtidsförvaring i annan lokal och i tredje hand att helt enkelt göra dig av med oanvända cyklar.

Barnvagnar förvaras i första hand i skåpen med grå dörrar som finns intill varje port (f.d. sopnedkast), öppnas med samma nyckel som källardörrarna.

Föreningen har tre smågarage eller extra förråd som kan hyras och passar för förvaring av t.ex. motorcykel, lastcykel, moped, cyklar eller annat, se Parkering.