DEF

Ekonomisk förvaltning

Föreningen har givit Bredablick Förvaltning i uppdrag att sköta den ekonomiska och administrativa förvaltningen.

Vänd dig i första hand till Bredablick med frågor som rör autogiro, överlåtelse, pantsättning och förmögenhetsvärdet av din bostadsrätt (för kontaktinfo tryck på rubriken "om föreningen" och därefter förvaltning).

Du nu dem helgfria vardagar mellan 07-16:00 på nummer 010-177 59 00 eller via https://bredablickforvaltning.se/kontakt.

Du kan hjälpa till att spara våra gemensamma pengar genom att be att få dina avier via e-post eller autogiro istället för i brevlådan, anmäl detta till Bredablick. För info om hur du ansöker se autogiro.

El

Eftersom föreningen har ett gemensamt elavtal aviseras varje boendes förbrukade el månadsvis tillsammans med avgiften till föreningen. Aviseringen sker ett par månader retroaktivt. Vår nätleverantör är Göteborgs Energi och elen levereras av Motala Energi. Priset är för tillfället rörligt. Ditt mätarplatsnummer hittar du på eller i proppskåpet inne i din lägenhet (det är inte samma nummer som lägenhetsnumret).

Elbilsladdning

Det finns laddplatser för elbil på utsidan av garagelängan. Detta administreras i samma parkeringskö som övrig parkering, så kontakta Bredablick via kontaktformuläret om att du önskar en laddplats. Skicka även en kopia till styrelsen boende[at]ladamnet.se så vi vet att det kan behövas fler laddare. Föreningen installerar fler laddstationer för elbil allt eftersom medlemmar efterfrågar det.

Laddboxarna har ett typ 2-uttag och du behöver ha en egen kabel att koppla in. Laddeffekten är upp till 7,3 kW, men kommer att fördelas mellan laddarna (ju fler bilar som laddar samtidigt, desto lägre effekt).

När du hyr en parkeringsplats med laddbox betalar du dels den vanliga hyran för P-platsen (se Parkering), dels en avgift för tillgång till laddboxen inklusive el. Denna avgift är i nuläget 4800 kr/år (400 kr/mån) inklusive el. Avgiften är uträknad för att täcka föreningens kostnader för laddboxarna samt elförbrukning motsvarande 1500 mils körning per år. Om föreningens elkostnad för elbilsladdarna blir väsentligt högre eller lägre kan avgiften komma att justeras i efterhand.

Det är inte tillåtet att ladda elbilar från i vanliga eluttag i garagen eller husen, eftersom det utgör en brandrisk.

Extrastämma

En extrastämma kan utlysas av styrelsen, revisorn eller minst 10 % av de röstberättigade medlemmarna för att behandla en specifik fråga. Kallelsen till en extrastämma ska delas ut till samtliga medlemmar senast en vecka före stämman.

Facebook

Föreningen ser gärna att så många som möjligt av oss boende går med i vår Facebookgrupp "Brf Lådämnet".

Fastighetsskötsel och felanmälan

Kontakta alltid fastighetsskötaren i första hand när det är problem med något i en hyresrätt eller i fastigheten så som trasiga lampor, läckage, kärvande lås etc. För mer info se https://ladamnet.bostadsratterna.se/felanmalan.

Fester

Också när du har fest gäller regeln om att det ska vara lugnt och tyst i huset mellan 22.00-07.00, men har du förstående grannar kan du kanske har mer ljudliga kalas någon enstaka gång. Prata gärna med dina grannar före festen eller sätt upp ett meddelande på anslagstavlan. 

Flytta

Glöm inte att säga upp din parkering- garageplats om du hyr en. Detta skall göras till Bredablick 3 månader innan flytt via

https://bredablickforvaltning.se/kontakt.

Fläktar

Se även Köksventilation.

För hela fastigheten finns ett centralt ventilationssystem. Det är inte tillåtet att koppla köksfläkt till frånluftventilen, då husets ventilation sköts med mekansik frånluft. Köksfläkt med kolfilter får användas men ej anslutas till frånluftdonet i köket.

Fukt och fuktskador

Varje år inträffar över 100 000 vattenskador i byggnader. Hälften av dessa beror på läckande rörinstallationer. Som bostadsrättsinnehavare är det viktigt att man är uppmärksam och slår larm om man misstänker att det finns risk för en vattenskada. Här följer några enkla tips och råd.

Kör inte diskmaskin eller tvättmaskin när du inte är hemma!

Badrum

  • Kontrollera golvbrunnen så att klämringen som håller mattan på plats sitter ordentligt fast.
  • Rengör regelbundet golvbrunnen. En smutsig golvbrunn kan ge upphov till stopp som leder till översvämning.
  • Åtgärda droppande kranar.
  • Ta alltid bort vattensamlingar efter dusch och bad.
  • Kontrollera vägg- och golvbeklädnader, det får inte finnas öppna skarvar eller sprickor i dessa.
  • Täta skruvhål och rörgenomföringar på riktigt sätt.
  • Se till att ha en fungerande ventilation i våtutrymmet. Om kondens på speglar finns kvar efter 5-10 minuter efter bad och dusch kan detta vara ett tecken på bristfällig ventilation.

Kök

  • För att lättare upptäcka läckage bör man undvika att ha för mycket saker i diskbänkskåpet.
  • Använd underlägg för kyl, frys och diskmaskin
  • Risken är stor för läckage när det gäller diskmaskinen och dess anslutningar. Ha för vana att kontrollera dessa med jämna mellanrum.

Fönster

Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för underhåll och reparation av:
- fönster och dörrglas och till fönster och dörr hörande beslag och handtag samt all målning förutom utvändig målning; motsvarande gäller för altan- och balkongdörr (§5)

Föreningen

Fastigheten uppfördes 1955 och vår förening bildades 2008. Det finns totalt 64 lägenheter varav 59 är bostadsrätter, 5 hyresrätter. Till lägenheterna hör 24 garageplatser och 26 platser för utomhusparkering. Två tvättstugor är belägna i bottenplan uppgång 13/15 och i källaren i uppgång 25/27. Sopstationen hittar du inne på gården vid återvinningsstationen.

Föreningsstämma

Se Årsstämma.

Förslagslåda/Postlåda 

I trappuppgången i hus nr 13 finns en förslagslåda/ postlåda för föreningen uppsatt. Lämna gärna ett meddelande med idéer, önskemål, synpunkter. Skriv alltid vem du är ifall styrelsen behöver mer information.

Försäkring 

Föreningen har en försäkring, som täcker skador på fastigheten. Skador i lägenheten täcks inte alltid av fastighetsförsäkringen som föreningen har. För varje enskild lägenhet ska den boende ha en hemförsäkring. Hemförsäkringen ska ha ett bostadsrättstillägg.

Förråd

Källar- och vindsgångarna skall vara tomma. Du får absolut inte ställa möbler, lådor, sopsäckar, brädor eller annat i gångarna. Förråden är märkta med lägenhetens nummer. Om ditt förråd inte är märkt eller är felmärkt, ta kontakt med styrelsen. Brand- och explosionsfarligt gods får inte förvaras i vare sig källaren eller på vinden.